פרויקט המטרו במטרופולין תל אביב מהווה מהפכה תחבורתית ותכנונית, המשלבת בין פיתוח מערכת הסעת המונים תת-קרקעית לבין קידום התחדשות עירונית סביב תחנות המטרו.
הפרויקט צפוי לשרת כ-2 מיליון נוסעים ביום, עם כ-450 מיליון נסיעות בשנה. עלותו של הפרויקט מוערכת בכ-150 מיליארד שקלים, והוא מהווה את פרויקט התשתית התחבורתית הגדול ביותר שקודם בישראל.
מערכת המטרו – סקירה כללית
פרויקט המטרו כולל שלושה קווים תת-קרקעיים:
- קו M1- מחבר בין כפר סבא ורעננה בצפון לבין ראשון לציון, לוד ורחובות בדרום, דרך תל אביב.
- קו M2 כנ"ל להחליף מיקום- מקשר בין פתח תקווה ורמת גן במזרח לתל אביב במערב.
- קו M3 – קו חצי טבעתי המחבר בין כל קווי הרשת, מאפשר מעבר נוח בין הקווים.
המערכת צפויה לכלול כ-150 ק"מ של מסילות ו-109 תחנות, ותשרת כ-2 מיליון נוסעים ביום. במקביל למערכת זו מתקדם פיתוח הרכבת הקלה עליו אולי נרחיב במאמר אחר.
תחנות מרכזיות:
- תל אביב: הקווים יעברו דרך מרכז העיר, כולל תחנות במוקדי תעסוקה, מסחר ובילוי.
- פתח תקווה: תחנות במרכז העיר ובסמוך למוקדי תעסוקה.
- ראשון לציון: תחנות במרכז העיר ובאזורי תעשייה.
- הרצליה: תחנות במרכז העיר ובאזורי תעסוקה.
סטטוס נוכחי:
נכון לדצמבר 2024, הושלם התכנון של פרויקט המטרו, כולל אישור המקטע האחרון של קו M1 צפון. כעת, הפרויקט נמצא בשלב התכנון המפורט, והעבודות צפויות להתחיל לאחר קבלת האישורים הנדרשים.
המטרו והתחדשות עירונית
אישור תוכנית המתאר הארצית תמ"א 70 מתווה מדיניות תכנון ופיתוח אורבני במרחב תחנות המטרו, במטרה למקסם את השימוש בתחבורה הציבורית ולצמצם את התלות ברכב הפרטי.
היבטים מרכזיים
- ציפוף עירוני – הגדלת זכויות בנייה סביב תחנות המטרו מאפשרת בניית כ-300,000 יחידות דיור חדשות, לצד שטחי תעסוקה, מסחר ותרבות.
- התחדשות עירונית – התוכנית מעודדת פרויקטים של התחדשות עירונית, המחדשים בניינים ותיקים (חלקם כבר מוזנחים), ובכך משפרים את איכות החיים של התושבים.
- נגישות תחבורתית – פיתוח סביב תחנות המטרו מאפשר לתושבים לגור, לעבוד ולבלות במרחק הליכה מהתחנות, מה שמפחית את העומס בכבישים ומצמצם את זיהום האוויר.
הפקעת נכסים לצורך הקמת התחנות:
במסגרת הפרויקט, מתבצעות הפקעות של נכסים פרטיים במיקומים מסוימים. לדוגמה, לאחרונה הופקעו עשרות דירות וחנויות ברחוב המלך ג'ורג' בתל אביב לצורך הקמת תחנת מטרו בקו M2. בעלי הנכסים המופקעים זכאים לפיצויים, בהתאם להערכת שווי הנכס והשפעת ההפקעה עליו.
שילוב המטרו בתוכניות העירוניות
עיריית תל אביב-יפו מקדמת תוכניות מתאר מקומיות המשלבות את פרויקט המטרו, תוך התחשבות בצרכי התושבים והסביבה.
עיריית גבעתיים:
גבעתיים הגדירה מדיניות עירונית לפיתוח סביב תחנות המטרו, עם דגש על תוספת שטחי תעסוקה משמעותיים במרכז העיר. מדיניות זו משתלבת בתוכניות כמו תמ"א 70, מסמך מדיניות מחוזי ותוכנית המתאר הכוללנית של העיר. המסמך המדיניות אושר בוועדת המשנה לתכנון ולבנייה באפריל 2022.
עיריית רמלה:
ברמלה, הוועדה המחוזית מרכז הפקידה תוכנית להתחדשות עירונית בשכונת וייצמן, הכוללת 1,853 יחידות דיור, שטחי ציבור, מסחר ותעסוקה, בסמוך לתחנת המטרו העתידית ולקו החום של הרכבת הקלה.
עיריית רחובות:
ברחובות, תוכנית ההתחדשות העירונית מתמקדת ברחוב הרצל, הרחוב הראשי של העיר, ומשתרעת על שטח של כ-145 דונם. התוכנית כוללת הוספת כ-2,000 יחידות דיור חדשות במרכז ההיסטורי של העיר, בסמוך לתחנת המטרו העתידית "רחובות מרכז"
דגשים לשילוב
- פיתוח בר-קיימא – התכנון מתמקד ביצירת סביבה עירונית המשלבת מגורים, תעסוקה ופנאי, עם דגש על שטחים ירוקים ומרחבים ציבוריים.
- שיתוף ציבור – העירייה מקיימת הליכי שיתוף ציבור בתכנון, במטרה לשלב את צרכי התושבים בתוכניות הפיתוח.
התוכנית המטרו של תל אביב צפויה לשנות את פני העיר ולהביא עימה הזדמנויות חדשות לתושבים ולמשקיעים. עם הפיתוח המואץ והתחדשות העיר, זה הזמן המושלם להצטרף למהפכה האורבנית. גלים התחדשות עירונית, חברת בנייה ויזמות המתמחה בפרויקטים של התחדשות עירונית בתל אביב, מובילה תהליכי פיתוח מודרניים עם דגש על איכות, תכנון חכם ושיפור סביבת המגורים. רוצים לדעת איך תוכלו להיות חלק מהשינוי? חייגו – 2600* או צרו איתנו קשר באתר
הערה: האמור לעיל הינו לצרכי מידע בלבד. אין להסתמך על האמור ויש להיוועץ באיש מקצוע בכל פעולת השקעה.
קראו גם – תשתיות עירוניות לתמיכה בצמיחת העיר