הסוף לתמ"א 38 והעתיד שלה!

הסוף לתמ"א 38
הסוף לתמ"א 38 והעתיד שלה!


רבות דובר על הסוף לתמ"א 38 והנה לאחר כ-20 שנה, תוכנית המתאר הארצית למיגון מבנים מפני רעידות אדמה (תמ"א 38) מתקרבת לסיומה. במקומה, כ-30 רשויות מקומיות, בשיתוף עם הרשות להתחדשות עירונית, מקדמות תוכניות חלופיות, אשר יתאימו לתשתיות ולאופי המקומי של כל עיר. עד לאישור התוכניות החדשות, ימשיכו הוראות התמ"א לחול בתחומי אותן ערים כדי לשמור על רציפות הודאות התכנונית ככל האפשר. מנגד, ישנן רשויות שבחרו לוותר על האפשרות לקדם פרויקטים מכח תמ"א 38, ובחרו לקדם מספר פתרונות חלופיים.

המועד לסיום התוכנית הוארך כבר מספר פעמים בעבר. הפעם האחרונה בה נדחה המועד קרה בעקבות אירועי מלחמת חרבות ברזל והבחירות לרשויות המקומיות. עם זאת, לפני כחודשיים, שלחו יו"ר המועצה הארצית לתכנון ובניה ומטה התכנון הלאומי, נתן אלנתן, ומנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח, הודעה לוועדות התכנון ולמהנדסי הערים, בה הודגש כי לא יינתנו הארכות נוספות לתמ"א 38. בהודעה צוין כי ברשויות מקומיות שכבר הגישו תוכנית התחדשות בניינית (כל עיר והתכנית היעודית שלה), התמ"א תמשיך לחול עד מאי 2026, או עד לאישור סופי של התוכנית החדשה המחליפה

בהחלטה שהתקבלה על ידי המועצה הארצית, בראשות נתן אלנתן, נקבע כי תוכנית תמ"א 38 תסתיים בתאריך 29 באוגוסט 2024 בערים תל אביב, בת ים ובני ברק, כפי שתוכנן מראש. יחד עם זאת, בפרויקטים שבהם הונפק תיק מידע להיתר לפני 1 באוגוסט 2024 , יוכלו המבקשים להגיש בקשה להיתר עד סוף השנה ויוכלו להמשיך בהליך עד לסיומם עד סוף 2024.

ההחלטה התקבלה בעקבות דיון שהתמקד באפשרות להאריך את המועד לסיום תמ"א 38 בערים שבהן טרם הוגשה תוכנית חלופית לתמ"א. הדיון התעורר בין היתר בעקבות פניית הוועדה המקומית של תל אביב-יפו אל המועצה הארצית, בניסיון להשפיע על המשך יישום התמ"א בעיר. ההחלטה מאפשרת לפרויקטים הנמצאים בשלבים מתקדמים להמשיך ולהתקדם עד לסיומם, וזאת על מנת להבטיח את מימוש זכויותיהם של התושבים אשר ממתינים זמן רב לסיום הפרויקטים.

על פי החלטת המועצה, הוראות המעבר יחולו רק במקרים שבהם הבקשה להיתר תוגש עד ה-31 בדצמבר 2024, ובלבד שהונפק תיק מידע להיתר עד ה-1 באוגוסט 2024. חשוב לציין כי התיק למידע להיתר חייב להיות בתוקף במועד הגשת הבקשה להיתר.

בנוסף, בהחלטה הובהר כי תאריך הגשת הבקשה להיתר יהיה מועד הגשת הבקשה בפועל, גם אם הבקשה טרם נקלטה במערכת במועד זה. עם זאת, אם הבקשה נדחתה ויש להגיש אותה מחדש, המועד הקובע יהיה המועד שבו תוגש הבקשה שוב, לאחר השינויים הנדרשים.

המועצה גם עודכנה במצב בערים נוספות בישראל. ברשויות המקומיות באר שבע, אשקלון, פתח תקווה, כפר סבא, ראשון לציון, רמת גן, בית שמש, גבעתיים וחדרה (באזור מרכז העיר), קוימו התנאים הנדרשים להארכת תמ"א 38. בערים אלו הוגשה תוכנית מחליפה לתמ"א והתקבלה החלטת מועצת העיר להאריך את התמ"א. לפיכך, בערים אלו תוארך התמ"א עד ל-18 במאי 2026, או עד לאישור סופי של התוכנית המחליפה, לפי המועד המוקדם מביניהם.
החלטה זו משקפת את מאמצי המועצה הארצית לשמור על איזון בין הצורך בקידום התחדשות עירונית לבין הצורך להבטיח את זכויות התושבים המשתתפים בפרויקטים קיימים.

רוצים לדעת עוד על הסוף לתמ"א 38? צרו קשר

במידה והנכם מעוניים לבדוק זכויותיכם ולקבל הצעה, פנו אלינו במייל office@galim-ltd.com או בטלפון 2600*

קראו עוד על – הארכת תמ"א 38

אולי יעניין אתכם לקרוא על  – פרויקטים חדשים בהרצליה