בשנים האחרונות, הרצליה עוברת שינויים משמעותיים במסגרת ההתחדשות העירונית. כעת משירדו ההקלות שלא מאפשרות קידום של פרויקטים של תמ"א 38 בהרצליה, "מתווה שקד" עשויה להיות חלופה הולמת לפרויקטים חדשים בהתחדשות עירונית. עם "מתווה שקד", תיקון 139 לחוק התכנון והבניה, נראה כי הרצליה תמשיך לחדש את בנייניה גם בשנת 2025. התחדשות עירונית בהרצליה 2025 הסקירה המלאה.
רקע כללי
במסגרת תמ"א 38 ניתנו הקלות לקבלנים, ההקלות הללו ניתנו כדי לעודד קבלנים ויזמים לקחת חלק בפרויקטים של חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה הכולל הקמת ממ"דים (מרחב מוגן דירתי) תוך שיפור המרחב האורבני והתשתיות. הן אפשרו הגדלת זכויות בנייה, הקלות במסים (כמו פטור מהיטל השבחה), ולעיתים קיצור תהליכים תכנוניים.
לאחר תום ההקלות
- זכויות בנייה מצומצמות: יזמים כבר לא יקבלו את אותן זכויות בנייה מוגדלות שהיו נהוגות בפרויקטים של תמ"א 38.
- היטל השבחה: הפרויקטים יחויבו בתשלום היטל השבחה (או במקרים מסוימים, באחוז מופחת), מה שמקטין את הרווחיות שלהם.
- תכנון מקומי: הדגש עובר לתכנון במסגרת תוכניות כוללניות שיוזמות הרשויות המקומיות, עם דגש על פינוי-בינוי.
מתווה שקד ותיקון 139 מקנים כלים נוספים לקידום ההתחדשות העירונית בישראל בכלל ובהרצליה בפרט.
תיקון זה מכוון להקלות על תהליכי פיתוח ובנייה בערים, לזרז פרויקטים ולייעל את הליכי האישור והבנייה. התיקון כולל הגדלת סמכויות לוועדות התכנון והבנייה המקומיות, כדי לאפשר להן לטפל בצורה מהירה ויעילה יותר באישורי פרויקטים. כמו כן, המתווה מביא עימו שינויים בקריטריונים לפינוי-בינוי ושיפוץ עירוני, על מנת להקל על תהליכים אלו ולהבטיח את מימושם המהיר של פרויקטים חשובים.
המטרה העיקרית של המתווה היא לקדם את רמת המחיה של התושבים, בניית ממ"ד בדירות, קל וחומר במצב הביטחוני בו אנחנו נתונים, תוך יצירת אפשרות לבנייה מגוונת שתגביר את ההיצע בשוק הדיור ותאפשר לעיר להתפתח.
גורמים מקצועיים ודעת תושבים
המתווה החדש גרם להתלהבות בקרב גורמים מקצועיים שמעורבים בתחום התכנון והבניה, אך גם לדאגות בקרב תושבים שחוששים מהשלכות של עליית מחירי הדיור.
אדריכלים ומתכננים עירוניים מדגישים את הפוטנציאל לשינוי חיובי, לצד תגובות מתושבים שמעלים חששות מפני פגיעה באיכות הסביבה והמרחב הציבורי.
הניסיון בקידום פרויקטים כאלו הוא עדיין מועט וצוות אנשי המקצוע של גלים התחדשות עירונית, יחד עם גורמי רישוי הבניה בעירייה ויחד עם המינהלת להתחדשות עירונית בהרצליה פועלים להבין איך לקדם פרויקטים במתווה שקד בהרצליה.
האתגרים וההזדמנויות
אחד האתגרים העיקריים בתהליך ההתחדשות העירונית, הוא למצוא את האיזון הנכון בין הפיתוח לשימור.
העיר הרצליה, עם חופיה היפים והפוטנציאל התיירותי הרב, נדרשת לשקול כיצד לשמר את ייחודה ההיסטורי, תוך כדי קידום פרויקטים שיביאו רווחה כלכלית וחברתית ויחדשו את פניה ובנייניה.
בנוסף, הצורך להתמודד עם הזינוק במחירי הדיור, מחייב פיתוח שיטות חדשות להגבלת התופעה, כגון הגדלת היצע הדירות, בניית יחידות דיור במחיר מופחת ושילוב של דיור ציבורי בפרויקטים (דב"י).
ההתחדשות העירונית בהרצליה מציעה הזדמנות לחידוש ולשיפור העיר, אך גם מציבה חובות ואתגרים בפני הקהילה המקומית והממשל העירוני. על מנת להבטיח שהתהליכים יועילו לכלל התושבים, חיוני להמשיך ולהאזין לקולות שונים בתוך הקהילה ולקחת בחשבון את צרכיה ורצונותיה בתכנון העתידי של העיר.
למה התחדשות עירונית עם גלים?
נכון לכתיבת שורות אלו, אנו משווקים 3 פרויקטים שונים בהרצליה, הממוקמים במרחק נסיעה של מספר דקות מתחנת הרכבת הרצליה ומאוניברסיטת רייכמן (המרכז הבינתחומי לשעבר).
צפו בפרויקטים שלנו בהרצליה
חברת גלים נמנית עם החברות המובילות והוותיקות בתחום ההתחדשות העירונית, אנו גאים להציג בפניכם את הניסיון העשיר שצברנו לאורך השנים, לצוות הניהול שלנו ניסיון רב שנים בענף ההתחדשות העירונית, הן בפן הנדל"ני כמו ייזום פרויקטים, מימון, היתרים והן בפן המשפטי.
צרו איתנו קשר לבחינת האפשרות לקידום פרויקט בבניין שלכם או לקבלת מידע נוסף.
קראו גם – התחדשות עירונית היבטים משפטיים