תשתיות עירוניות לתמיכה בצמיחת העיר

תשתיות עירוניות תל אביב
תשתיות עירוניות לתמיכה בצמיחת העיר

עיריית תל אביביפו משקיעה רבות בפיתוח ושדרוג תשתיות עירוניות כדי לתמוך בצמיחתה המתמשכת של העיר ולהבטיח איכות חיים גבוהה לתושביה.
להלן סקירה של התשתיות החדשות והפרויקטים המרכזיים המבוצעים בעיר:

1. תחבורה ציבורית לצד תשתיות תחבורתיות

  • הרכבת הקלה – שינוי משמעותי כבר עכשיו פרויקט הרכבת הקלה החל לפעול עם קו אדום המחבר בין בת ים, תל אביב, רמת גן ופתח תקווה, כאשר קווים נוספים – הקו הירוק והקו הסגול – נמצאים בשלבי הקמה מתקדמים. הרק"ל מציעה חלופה נוחה ומהירה לכלי רכב פרטיים ומסייעת בהפחתת עומסי התנועה.

  • פרויקט המטרו – המהפכה הבאה לצד הרכבת הקלה, עיריית תל אביב והממשלה מקדמות את פרויקט המטרו רשת מסילות תתקרקעיות שתשמש כעמוד השדרה התחבורתי של המטרופולין כולו. המטרו יכלול שלושה קווים (M1,M2,M3) שיחברו בין הערים השונות בגוש דן ויאפשרו נסיעה מהירה, ללא תלות בעומסי התנועה שעל פני הקרקע. הפרויקט צפוי להביא להקלה משמעותית בעומסים ולחבר פרברים רחוקים יותר למרכז העיר.

    • קו M1: קו זה עובר בציר צפוןדרום ומחבר את הערים הצפוניות והדרומיות במטרופולין למרכז תל אביב. אורכו כ-85 ק"מ, והוא כולל 62 תחנות, ומשרת 14 רשויות מקומיות.

    • קו M2: קו זה עובר בציר מזרחמערב ומחבר את ערי הטבעת התיכונה והפנימית למרכז המטרופולין. אורכו כ-26 ק"מ, והוא כולל 22 תחנות, ומשרת 7 רשויות מקומיות.

    • קו M3: קו זה הוא קו חצי טבעתי היוצר רשת היקפית באורך כולל של כ-39 ק"מ. הקו משרת את הטבעת התיכונה של המטרופולין, כולל 25 תחנות, ומשרת 11 רשויות מקומיות.

  • שילוב עם מערך האוטובוסים ושבילי אופניים לצד הרק"ל והמטרו, העירייה משדרגת את מערך האוטובוסים, כולל הכנסת אוטובוסים חשמליים, שיפור תדירות והרחבת נתיבי התחבורה הציבורית (נת"צים). בנוסף, מקודמים פתרונות תחבורה ירוקה, כגון שבילי אופניים ושירותי קורקינטים שיתופיים, על מנת להקל על התנועה בתוך העיר ולהקטין את הזיהום.

השילוב בין הרכבת הקלה, המטרו, האוטובוסים ותחבורה ירוקה צפוי להפוך את תל אביב לעיר נגישה, מתקדמת וידידותית יותר לתושביה ולמבקרים בה.

2. מערכות ניקוז ומניעת הצפות

בעשרים השנים האחרונות, תל אביב חוותה מספר הצפות משמעותיות, במיוחד בשכונות הדרומיות והמזרחיות של העיר.
שכונות כמו התקווה, מונטיפיורי, הארגזים ובית יעקב סבלו מהצפות חוזרות ונשנות.
לדוגמה, בחורף 2020, גבר ואישה בשנות השלושים לחייהם טבעו למוות במעלית שהוצפה ברחוב נדב שבשכונת התקווה.

גם שכונת יד אליהו, השוכנת בדרוםמזרח תל אביב, חוותה הצפות, אך בשנים האחרונות עברה שדרוג משמעותי עם פרויקטים של התחדשות עירונית ותמ״א 38.

בנוסף, אזורים בצפון תל אביב, כמו דרך נמיר ושדרות קק"ל, הוצפו גם הם במהלך גשמים כבדים.

כדי להתמודד עם הבעיה, עיריית תל אביביפו ותאגיד המים והביוב "מי אביבים" השקיעו עשרות מיליוני שקלים בשדרוג מערכת הניקוז העירונית, עם דגש על יפו ושכונות הדרום והמזרח, במטרה למנוע הצפות עתידיות.

כדי להתמודד עם בעיית ההצפות, העירייה מתכננת את הפתרונות הבאים:

  • שדרוג מערכות הניקוז: עיריית תל אביביפו השקיעה עשרות מיליוני שקלים בשנים האחרונות בשיפור ופיתוח מערכת התיעול למניעת הצפות, עם דגש על יפו ושכונות דרום העיר ומזרחה.
    הפרויקטים כללו הוספת קווי ניקוז ונקודות קליטת מי גשם, וכן פתרונות לניהול נגר

  • פיתוח הטיילת ביפו פרויקט תשתית רחב היקף שנועד להפחית למינימום את פוטנציאל ההצפות בדרום תל אביב והכניסה ליפו.
    הפרויקט כולל תגבור מערכת הניקוז באמצעות הוספת מובל חדש לכיוון הים.

  • מובל ניקוז ברחוב לח"י הקמת מובל ניקוז באורך של 650 מטרים בקוטר פנימי של שני מטרים, אשר יונח בין צומת הרחובות לח"יהאצ"ל ועד לנתיבי איילון, במטרה לשפר את הניקוז באזור.

תשתיות עירוניות תל אביב

3. תאורת רחוב חכמה

שדרוג תאורת רחוב העירייה משדרגת את תשתיות התאורה, במטרה לשפר את הבטיחות ולהפחית את צריכת האנרגיה.
הפרויקט כולל התקנת גופי תאורה חדשים וחסכוניים באנרגיה.

4. תשתיות טעינה לרכבים חשמליים

התקנת עמדות טעינה תל אביביפו מובילה את מהפכת הרכבים החשמליים בישראל, עם 523 עמדות טעינה, מתוכן 474 עמדות רגילות (AC) ו-49 עמדות מהירות (DC), במטרה לעודד שימוש ברכבים חשמליים ולהפחית זיהום אוויר.
העמדות יותקנו הן ברחובות ווהן בחניונים השונים ברחבי העיר. תושבים המעוניינים להתקין עמדת טעינה בביתם יכולים לעשות זאת, בהתאם להנחיות חברת החשמל.
התקנה בבית פרטי היא פשוטה יחסית, בעוד שבבניינים משותפים נדרש לעיתים אישור מהדיירים. התקנת עמדת טעינה ביתית מאפשרת נוחות וגמישות בטעינת הרכב.

5. חינוך וקהילה

תל אביביפו מציעה מערכת חינוך מתקדמת ומגוונת, המשלבת בין חינוך פורמלי לבלתי פורמלי, במטרה לספק מענה לצרכים השונים של תושביה.

מערכת החינוך:

מנהל החינוך בעיר פועל לקידום חינוך ציבורי, איכותי ונגיש, המבוסס על ערכי הדמוקרטיה והחיים המשותפים.
החינוך ניתן מגיל טרוםטרום חובה ועד גיל 21, עם דגש על רווחה נפשית ויכולות חברתיות, בנוסף להישגים לימודיים.

תוכניות חינוכיות וקהילתיות:

העירייה מפעילה מגוון תוכניות העשרה, מצוינות והתנדבות, במטרה לחזק את הקשר בין התלמידים לקהילה.
לדוגמה, תוכנית "זה"ב בגן" משלבת גמלאים מתנדבים בגני הילדים, עם דגש על בטיחות בדרכים כדרך חיים.

עתיד מוסדות החינוך:

העירייה ממשיכה להשקיע בפיתוח מוסדות חינוך חדשים ושדרוג קיימים, כדי להתאים לצרכים המשתנים של האוכלוסייה.
הדגש הוא על יצירת סביבות למידה מתקדמות, המשלבות טכנולוגיה וחדשנות, במטרה להכין את התלמידים לאתגרי המאה ה-21.

מרכזים לקהילה המבוגרת:

תל אביביפו מפעילה מרכזים רבים המיועדים לאזרחים הוותיקים, המציעים פעילויות פנאי, חברה והעשרה. לדוגמה, מרכז לאזרח הוותיק ע"ש צוקר ברחוב רש"י 48, מספק מגוון שירותים ופעילויות למבוגרים.

בנוסף, חברת מוסדות חינוך, תרבות ושיקום שכונות מפעילה מרכזים רבי שירותים ומועדונים, המציעים לאזרחים הוותיקים פעילויות פנאי וחברה, במטרה לשפר את איכות חייהם ולחזק את תחושת השייכות לקהילה.

העירייה שואפת להמשיך ולהרחיב את השירותים המוצעים לאוכלוסייה המבוגרת, באמצעות פתיחת מרכזים חדשים והתאמת התוכניות לצרכים המשתנים של האזרחים הוותיקים.

6. תשתיות דיגיטליות

פריסת סיבים אופטיים העירייה מקדמת פרויקטים לפריסת סיבים אופטיים ברחבי העיר, במטרה לשפר את מהירות ואיכות האינטרנט לתושבים ולעסקים.

ההשקעה המתמשכת בתשתיות חדשות ומשודרגות בתל אביב
יפו משקפת את מחויבות העירייה לשיפור איכות החיים של התושבים, להתמודדות עם אתגרי הצמיחה העירונית, ולהבטחת קיימות עירונית לעתיד.
אנחנו בחברת גלים מבינים את כל נושא צמיחת התשתיות העירוניות ומתכננים את הפרויקטים שלנו בהתאמה להתפתחות התשתיות בתל אביב.

הערה: האמור לעיל הינו לצרכי מידע בלבד. אין להסתמך על האמור ויש להיוועץ באיש מקצוע בכל פעולת השקעה.

קראו גם – אתגרי הבנייה בתל אביב – התמודדות ופתרונות חדשניים